Sposób przygotowania
1. Piekarnik rozgrzej do 180°C. Warzywa umyj, czosnek i cebule obierz a dynie (bez obierania) i podziel na 4-6 kawałki.
2. Na blaszce co pieczenia, wysmarowaną olejem kokosowym wyłóż pokrojoną dynię wraz z pestkami, pokrojoną na 4 cebulę i czosnek. Skrop oliwą i piecz ok. 30 minut, do momentu, kiedy dynia zmięknie. 3.Dynię pozbaw pestek i skór i przełóż wszystkie upieczone warzywa do garnka.
Dodaj pozostałe składniki i przyprawy i gotuj na małym ogniu 10 minut.
4. Całość zmiksuj na gładki krem i dopraw do smaku.
Zupę podawaj z pieczonymi pestkami dyni skropioną oliwa z oliwek.
TIPS!
Do przepisu użyj dynię Hokkaido, zawiera najmniej węglowodanów a najwięcej błonnika dodatkowo nie musisz obierać jej ze skóry, po upieczeniu w całości nadaje się do spożycia.