fbpx
Holistic Nutrition Clinic Borkowska +47 462-69-533 pon-pt: 10:00-18:00, sob: 8:00-18:00 logowanie/rejestracja kontakt@borkowskadietetyk.pl
wróć

Zupa krem z pieczonej dyni z imbirem i czosnkiem

60 min.

Składniki

  • 1 kg dyni Hokkaido
  • 2 szt. cebuli
  • 6 ząbek(-i) czosnku
  • 1 l wody
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 4 łyżka(-i) oleju kokosowego
  • 2 łyżka(-i) masła klarowanego
  • 4 łyżka(-i) oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka(-i) kurkumy
  • 1 łyżeczka(-i) curry
  • 0,5 łyżeczka(-i) soli
  • 1 szczypta(-y) pieprzu cayenn

Wartość odżywcza

-1g węglowodany netto (-2,1%)
43g tłuszcz (89,6%)
6g białko (12,5%)
5g błonnik
525 kcal kaloryczność
drukuj

Sposób przygotowania

1. Piekarnik rozgrzej do 180°C. Warzywa umyj, czosnek i cebule obierz a dynie (bez obierania) i podziel na 4-6 kawałki.
2. Na blaszce co pieczenia, wysmarowaną olejem kokosowym wyłóż pokrojoną dynię wraz z pestkami, pokrojoną na 4 cebulę i czosnek. Skrop oliwą i piecz ok. 30 minut, do momentu, kiedy dynia zmięknie. 3.Dynię pozbaw pestek i skór i przełóż wszystkie upieczone warzywa do garnka.
Dodaj pozostałe składniki i przyprawy i gotuj na małym ogniu 10 minut.
4. Całość zmiksuj na gładki krem i dopraw do smaku.
Zupę podawaj z pieczonymi pestkami dyni skropioną oliwa z oliwek.

TIPS!

Do przepisu użyj dynię Hokkaido, zawiera najmniej węglowodanów a najwięcej błonnika dodatkowo nie musisz obierać jej ze skóry, po upieczeniu w całości nadaje się do spożycia.

Przepis bezpieczny dla osób:
Tagi przepisu:
do pracy
dynia
dziecko
hokkaido
kokosowe
lekkostrawna
na ciepło
przekąska
przeziębienie
ZUPA
zupa krem

Kontakt

Holistic Nutrition Clinic Borkowska sp. z o.o.

Bærumsveien 385
Gjettum 1346
Norge

Władysława Łokietka 14
87-140 Chełmża
woj. kujawsko-pomorskie

 +47 462-69-533

kontakt@borkowskadietetyk.pl

NIP: 8792716349

Godziny pracy

  • Poniedziałek10:00-18:00
  • Wtorek10:00-18:00
  • Środa10:00-18:00
  • Czwartek10:00-18:00
  • Piątek10:00-18:00
  • Sobota8:00-18:00